Αρχική » Σχολικές Δραστηριότητες » Σχολικές Δράσεις 2017 – 2018

Σχολικές Δράσεις 2017 – 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

(2017-2018)

1. Στρατηγικές για λήψη απόφασης και σχεδιασμό σταδιοδρομίας (γ΄ τάξη)

(υπεύθυνη: Μ. Τερζάκη, ΠΕ02)

Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας που στοχεύει στην ανίχνευση των ενδιαφερόντων και των δεξιοτήτων των μαθητών της ομάδας την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας, την ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα, την άσκηση στη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής απόφασης, αλλά και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών με την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων και ασκήσεων επαγγελματικού προσανατολισμού.

2. Με παρέα ένα βιβλίο κι ένα μολύβι (β΄ τάξη)

Εφηβικές συζητήσεις (β΄ τάξη)

(υπεύθυνες: Μ. Μπρούλια, Α. Χρόνη, ΠΕ02)

Προγράμματα πολιτιστικά και αγωγής υγείας που στοχεύουν στην καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία, ώστε να γίνουν ενεργητικοί και διά βίου αναγνώστες, την ανταλλαγή απόψεων, συνεργασία και ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές της ομάδας, και την επαφή με τα κύρια χαρακτηριστικά ολόκληρων λογοτεχνικών έργων (πλοκή, δομή, χαρακτήρες, ιδέες) και όχι ανθολογημένων αποσπασμάτων που στερούν τη λογοτεχνική απόλαυση. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων, αλλά και στη πολύπλευρη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών.

3. Το θέατρο εργαλείο εκπαίδευσης και εξέλιξης της προσωπικότητας (όλες οι τάξεις)

(υπεύθυνη: Ν. Αναστασιάδου-Ζαρμποζάνη, ΠΕ03)

Πολιτιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στη συγκρότηση θεατρικής ομάδας, τη διδασκαλία θεατρικών τεχνικών μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την αξιοποίηση του θεάτρου ως στοιχείου πολιτισμού και εργαλείου για την εκπαίδευση και καλλιέργεια της προσωπικότητας. Οι μαθητές της ομάδας προετοιμάζουν και παρουσιάζουν στη σχολική κοινότητα 2-3 θεατρικές παραστάσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους. Παρακολουθήστε την κεντρική θεατρική μας παράσταση ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=p0ArJsLp-cU&t=15s και την αντίστοιχη χριστουγεννιάτικη στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=A59JtBEXi6w.

4. Φλερτάροντας με τις φυσικές επιστήμες (γ΄ τάξη)

(υπεύθυνη: Α. Λουκά, ΠΕ04)

Πολιτιστικό πρόγραμμα με στόχο τη διερεύνηση των προσωπικοτήτων επιστημόνων που συνέβαλλαν στην εξέλιξη των Φυσικών Επιστημών, καθώς και του κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού πλαισίου που τους περιέβαλλε, την ενεργό εμπλοκή των μαθητών στη διαπραγμάτευση επιστημονικών εννοιών που αποσκοπεί στην κατανόηση  επιστημονικών εννοιών και φαινομένων, αλλά και τη διεπιστημονική διασύνδεση των θετικών επιστημών με εκφάνσεις της τέχνης. Απώτερος στόχος είναι να συνδέσουν οι μαθητές τη Φυσική με ευχάριστα  βιώματα, να ενισχύσουν την ικανότητα αυτοέκφρασης τους µε πολλαπλά µέσα και να ασκήσουν την ικανότητα κριτικής και δημιουργικής σκέψης.

5. Σχεδιάζουμε και εκδίδουμε τη σχολική μας εφημερίδα (όλες οι τάξεις)

(υπεύθυνη: Α. Ματζάκου, ΠΕ05)

Πολιτιστικό πρόγραμμα έκδοσης σχολικής εφημερίδας. Οι γενικοί παιδαγωγικοί στόχοι του είναι η καλλιέργεια της συλλογικότητας και της συνεργασίας, η βελτίωση των σχέσεων των μαθητών σε επίπεδο ομάδας, η ανάληψη  πρωτοβουλιών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση των μαθητών να εκφράζουν και να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους.

Οι ειδικοί παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος είναι να συνθέσουν οι μαθητές τη δική τους εφημερίδα, να έρθουν σε επαφή με τη συγγραφή κειμένων, να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να περιγράφουν την επικαιρότητα, να φωτογραφίσουν ό,τι τους αγγίξει και  να εκφραστούν  με βάση τις δεξιότητές τους, αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες αξιοποίησης νέων τεχνολογιών.

6. Διαδρομές στον πολιτισμό της Ίμβρου – Αμ εγώ δα κι αν αγαπώ την Ίμβρο (όλες οι τάξεις)

(υπεύθυνη: Β. Παύλου, ΠΕ07)

Πολιτιστικό πρόγραμμα που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές ως προς την ομογένεια, να τους ασκήσει στην ιστορική προσέγγιση και εξερεύνηση, τη σύνθεση εργασιών που αφορούν την Ιμβρο και την παράδοσή της, μέσω της αξιοποίησης συνεργατικών μεθόδων εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου. Μέσω της αδελφοποίησης σχολείων προβλέπεται η συνεργασία με άλλα σχολεία στην περιφέρεια αττικής και με το ελληνικό σχολείο της Ιμβρου. https://drive.google.com/file/d/1F8hUvmsHyMbTK4tu40DnvMic4tsWI0r6/view?usp=sharing

7. Αρωματικά φυτά στην αυλή μας (όλες οι τάξεις)

Η αισθητική και συναισθηματική αξία της φύσης (όλες οι τάξεις)

(υπεύθυνες: Ε. Παρζάλη, ΠΕ11, Κ. Καρακώστα, ΠΕ06)

Προγράμματα αγωγής υγείας που έχουν στόχο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση, να αναγνωρίσουν την αισθητική και συναισθηματική αξία της,  να συνειδητοποιήσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη διαχείριση του περιβάλλοντος, και να  γνωρίσουν τις ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και τη χρήση τους στη διατροφή μας.  Απώτερος παιδαγωγικός στόχος είναι να καλλιεργηθούν οι δημιουργικές δεξιότητες των μαθητών της ομάδας, να αναπτυχθεί πνεύμα συνεργασίας και να συνδεθεί το σχολείο με τη φυσική ζωή.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *